10 tips tegen fietsdiefstal

Een fiets is zo gestolen. Het gebeurt helaas veel te vaak. Maar een gewaarschuwd man is er (minstens) twee waard! Hieronder enkele tips om ervoor te zorgen dat je fiets niet in vreemde handen komt. Dé allerbelangrijkste tip is uiteraard… Leg je fiets altijd vast!

 

 

1. Zorg voor een goede locatie. Kies steeds een goed verlichte en bij voorkeur druk bezochte locatie om je fiets te stallen.

2. Let op de omgeving. Zijn er sporen van kapotte sloten op de grond of aan paaltjes, zou het wel eens kunnen dat er een fietsendief actief is op dit ‘werkterrein’.

3. Wissel af. Ga in een fietsenstalling geregeld op een andere plek staan. Op deze manier kan een dief jouw patroon moeilijker achterhalen.

4. Leid de aandacht af. Plaats je fiets bij voorkeur naast slecht beveiligde fiets. Staat jouw fiets met een sterk slot naast een exemplaar met een veel dunner slot, zal een dief eerder kiezen voor de gemakkelijkste keuze.

5. Gebruik twee verschillende soorten sloten (hoefijzer/ketting, kabel/ketting, u-slot/kabel,…). Verschillende types sloten hebben verschillend materiaal nodig om door te snijden of knippen. Met twee sloten doet de dief er twee keer langer over om met jouw fiets aan de haal te gaan.

6. Bespaar niet op een slot. De meeste fabrikanten gebruiken een sterkteniveau voor hun sloten. Maak daar gebruik van bij het kiezen van een nieuw slot. Kies een slot dat zo sterk mogelijk is en waar je je goed bij voelt. Een level 15 slot is supersterk maar moet je ook steeds meesleuren. Zoek hier een goed evenwicht voor jezelf.

7. Leg je fiets altijd vast aan het frame. Een wiel is gemakkelijk verwijderd en biedt daarom weinig bescherming.

8. Strak vlechtwerk. Gebruik een lange kabel/ketting en vlecht dit door de fiets zodat dit vrij strak zit rond een paaltje. Als je ketting of kabel loshangt, is het veel eenvoudiger een goede grip te vinden voor een tang. Een strakke ketting of kabel maakt dit al een pak moeilijker.

9. Degelijke stalling. Controleer de fietsenstalling waar je je fiets aan vastzet. Hangt er tape rond een stalling, zou het wel eens kunnen dat daaronder een stuk stalling is weggesneden (zie foto hieronder).

10. Een dief is niet altijd uit op dure fietsen. Een wrak kan net zijn wat hij op dat moment wil om ergens naartoe te rijden. Beveilig dus ook je trouwe oude stalen ros.

 

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie