Santos-pendix-batterij
Fietsen Jurgen

Fietsen Jurgen

Hoe ver kan ik fietsen met een volle accu?
Deze vraag horen we het vaakst in onze winkel wanneer klanten komen om een nieuwe e-bike. Terecht natuurlijk, het bereik van je accu bepaalt voor een groot deel je fietsplezier. We trokken helemaal naar de Santos-fabriek nabij Amsterdam en legden deze vraag voor aan oprichter Robbert Rutgrink.

Wat is het gemiddelde bereik van een accu? Verlos ons, Robbert.

Robbert: “Haha, dat is een klassieker natuurlijk. Wat is de precieze actieradius van een Santos e-bike? Het zal je misschien tegenvallen, maar eigenlijk kun je die vraag bijna niet beantwoorden. Gewoon omdat het bereik van je batterij afhangt van wel heel veel verschillende factoren.”

We hadden al zo’n vermoeden. Over welke factoren gaat het dan?

Robbert: “Het bereik hangt af van minstens een twintigtal verschillende factoren. Hoeveel wind staat er en in welke richting ben je aan het fietsen? Hoe hard trap je zelf en hoe hard laat je de motor werken? Daarnaast heb je de weerstand van de lucht en van de banden, de hellingshoek van de weg, het type ondergrond. Hoe groot je bent, hoeveel je weegt. Welke kleding je draagt, of je rondrijdt met één of twee of geen tassen en hoe vol die wel zijn. Dat alles bepaalt mee het bereik.”

Fair enough, maar hoeveel kilometer haal je dan gemiddeld?

Robbert: “De vraag is: wat betekent gemiddeld juist? Dat gemiddelde is voor elke persoon anders, net door al die factoren. Meer zelfs: als jijzelf twee keer hetzelfde traject aflegt, in exact dezelfde kleren en omstandigheden, dan nog kom je op twee verschillende resultaten uit. Want je zal nooit aan een constante kracht trappen. Het is dus onmogelijk om accuraat de juiste actieradius te voorspellen.”

Zit daar dan zoveel verschil op?

Robbert: “Ja zeker. Iedereen die al eens heeft gereden met een krachtmeter, weet dat het voltage dat een mens levert, enorm fluctueert. Kijk maar naar de Tour de France op tv. Daar tonen ze soms de voltagemeter: 460W, 520W, 280W. Dat verandert continu. Dus de motor volgt: die gaat omhoog, naar beneden en weer omhoog, … Wat levert die gemiddeld? Dat weet je niet want er is geen constante. Dus kom je ook niet te weten hoe ver je gemiddeld komt.”

TM3GS_perspectief_cut

Toch moet er een manier zijn om dit bereik zelf in te schatten.

Robbert: “Hoe ver je precies komt, ligt aan hoeveel stroom je de motor laat gebruiken. Je accu is de brandstoftank. Als je weet hoeveel erin zit en hoeveel eruit kan, gaat het om hoe snel het eruit gaat. Zo weet je hoe ver je komt. Maar de snelheid hangt dus af van meerdere factoren. Als een klant mij vraagt hoe ver hij kan fietsen met zijn Santos PX en een accu van 500W, dan schat ik: ergens tussen 25 en 100 kilometer. Maar preciezer zou het zijn te zeggen: tussen 10 en 125 kilometer.”

Dat is geen klein verschil.

Robbert: “Helemaal niet, nee. Ik legde de vraag eens voor aan een Duits bedrijf dat testmachines maakt voor de TÜV en andere instanties die tests uitvoeren voor certificering. Zij antwoordden met een mooi beeld. Hoe ver kom je met een elektrische fiets? Vergelijk het met hoe ver je geraakt in een elektrische auto wanneer je er een groot zeil opzet. Dan zal iedereen zeggen: het ligt eraan hoe de wind staat. Precies. Bij een fiets vervang je dat zeil door de fietser. Hoeveel wind er staat, betekent dan hoe hard je zelf trapt en hoe hard je de motor laat werken. Dat samen bepaalt hoe ver je komt.”

Conclusie: iedereen zal het bereik voor zichzelf moeten inschatten?

Robbert: “Zo kun je het stellen. Laad de batterij volledig op en ga het een keer of vijf proberen. Dan weet je voor jezelf hoe ver jij komt in de omstandigheden waarin je hebt gereden. Rij uiteraard wel hetzelfde traject: een vlakke rit aan de kust is helemaal anders dan Alpe d’Huez op. Maar dan nog hangt het af van jijzelf als unieke fietser. Voor een ander pakt het helemaal anders uit. Omdat die groter is of kleiner, harder trapt of minder hard, strakke kleding aan heeft of niet. Tegenwind heeft of niet, bergop gaat of niet, een tas op heeft of niet. Voor iedereen anders. Test het eens uit. Dat is, denk ik, de beste methode om te bepalen hoe ver jij precies met de accu komt in een omgeving waar je regelmatig fietst.”

WIL JIJ EENS EEN BATTERIJ LEEG RIJDEN?

KOM EEN LANGS OF MAAK EEN AFSPRAAK VOOR EEN TESTRIT.

Kennismaking

Wie ben je en wat is voor jou de ideale fiets? Bij een kop koffie luisteren we naar jouw wensen. We gaan in op de soorten fietsen en maken een snelle simulatie. Zo kan je al beginnen nadenken en dromen. Reken voor een kennismaking zo’n 30 minuten.

Testrit

Welk soort fiets past het best bij jou? Test het zelf uit! Kies een fiets uit ons atelier en maak een ritje in de buurt. We kunnen je heel wat mooie routes in de streek aanbevelen. Met een gps op het stuur kan je er nog meer van genieten.

Samenstellen

Genoeg nagedacht en getest, aan de slag nu! Samen met jou ontwerpen we je nieuwe fiets op de computer. Van configuratie tot accessoires en de kleinste details: we nemen alles grondig door voor een fiets die volledig bij jou past. Deze afspraak duurt ongeveer een uur.

LEEF JE MOOISTE LEVEN, MAAK NU JE AFSPRAAK

Fietsen Jurgen verandert van naam...

Coronamaatregelen

Fietsen Jurgen blijft dicht bij, ook tijdens deze periode helpen we je graag verder. We namen alle maatregelen om je veilig te bedienen.

Atelier

Om je fiets binnen te brengen of af te halen kan je telefonisch een afspraak maken.

Winkel

De winkel is open, op afspraak. Wil je graag langskomen kan je een afspraak inplannen.

Lockdown-team2